Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη για την καρδιά και λειτουργεί ως ασπίδα έναντι των παθήσεων. Συνιστά το πυλώνα της μεσογειακής διατροφής καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Παράλληλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά. Κι αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους  που δικαιολογούν τα οφέλη ελαιολάδου για την καρδιά

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί όπλο έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι καρδιοπάθειες αποτελούν τη συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με ποιο τρόπο όμως το ελαιόλαδο προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις;
Aντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Tο ελαιόλαδο προστατεύει από τις φλεγμονές. Αυτές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα καρδιαγγειακά προβλήματα καθώς περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως το ελαϊκό οξύ και το ελεοκάνθημα. Τα παραπάνω καταπολεμούν τις φλεγμονές.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση: Μελέτες καταδεικνύουν πως το ελαιόλαδο μειώνει την αρτηριακή πίεση σημαντικά. Επίσης, μειώνει και την ανάγκη λήψης αντι-υπερτασικών αγωγών κατά 48%.
Θρόμβωση: Μελέτες υποστηρίζουν πως το ελαιόλαδο συμβάλλει στην αποτροπή δημιουργίας θρόμβων. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον κίνδυνο εμφράγματος και καρδιακών προσβολών.
LDL χοληστερίνη: Το ελαιόλαδο προστατεύει την LDL από οξείδωση. Μια καταλυτική διαδικασία στην εξέλιξη των καρδιακών νοσημάτων. Τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει αποτελούν το λεγόμενο «καλό λίπος», βασική πηγή των οποίων είναι το ελαιόλαδο. Τα μονοακόρεστα λιπαρά προστατεύουν από την εμφάνιση διάφορων νοσημάτων. Παραδείγματα είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, μειώνουν την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, ενώ δεν επηρεάζουν ή αυξάνουν ελαφρώς τα επίπεδα της ΗDL («καλής» χοληστερίνης).

Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου αποτελεί την ασπίδα για τη καρδιά μας. Αυτό καθώς βελτιώνει τις λειτουργίες του καρδιακού μας συστήματος. 

Δείτε ακόμα: Ελαιόλαδο για το σώμα: 5 & 1 χρήσεις

Ακολουθήστε μας σε Facebook και Instagram

Recommended Posts