Skip to content

Ελαιόλαδο

Η Ιστορία του Ελαιολάδου

Το ελαιόλαδο έχει ταυτιστεί με την ελληνική ιστορία για περισσότερα από 3.000 χρόνια. Οι απαρχές της ελαιοκαλλιέργειας τοποθετούνται χρονικά στην εποχή του Χαλκού. Αναφορές για την εκμετάλλευση της ελιάς, αλλά και τη διακίνηση και την εμπορία του ελαιολάδου στο προϊστορικό Αιγαίο παρέχουν και τα ανακτορικά αρχεία της Κνωσού, της Πύλου και των Μυκηνών. 

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία η θεά Αθηνά πρόσφερε ως δώρο στους Αθηναίους ένα ελαιόδεντρο. Ως εκ τούτου, το δέντρο της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα θεωρούνταν σύμβολο ειρήνης, νίκης, γονιμότητας, προστασίας, δύναμης, και σοφίας, διαδραματίζοντας ένα βασικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό των αρχαίων. Ενδεικτικό του συμβολισμού αυτού ήταν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τιμούσαν τους νικητές με στεφάνι από κλαδί αγριελιάς. Παράλληλα, το έπαθλο έφτανε τους πέντε τόνους ελαιόλαδο και ήταν εξαιρετικά μεγάλης αξίας για την εποχή.

Ο Αριστοτέλης περιέγραψε τον τρόπο καλλιέργειάς της ελιάς, ο Σόλωνας νομοθέτησε για την προστασία της και ο Πλάτωνας δίδαξε στη σκιά της.

τα οφέλη του ελαιολάδου

Πέραν του συμβολισμού και της διατροφικής αξίας του, το ελαιόλαδο αξιοποιούνταν τόσο στην ιατρική και τη φαρμακευτική όσο στην υφαντική, στη βυρσοδεψία και στην αρωματοποιία.
Έτσι, στο πέρασμα των αιώνων η αναλλοίωτη αξία του ελαιόλαδου, τα πολλαπλά οφέλη και οι εφαρμογές του συντέλεσαν στην ανάπτυξη της τεχνολογία για την παραγωγή του.

Ποιοτικές Κατηγορίες Ελαιολάδου

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο

Η ανώτερη ποιότητα ελαιόλαδου που παράγεται απευθείας από το καρπό της ελιάς με μηχανικές και μόνο μεθόδους σε συνθήκες που δεν υποβαθμίζουν το προϊόν και το οποίο δεν έχει υποστεί καμία άλλη επεξεργασία (χημική ή βιομηχανική. Η οξύτητα του δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g (0,8%)

Παρθένο Ελαιόλαδο

Είναι υποδεέστερο σε ποιότητα από το εξαιρετικό παρθένο, λαμβάνεται κι αυτό απευθείας από τον καρπό της ελιάς, με μηχανικές και μόνο μεθόδους. Ωστόσο, εμφανίζει ορισμένες αρνητικές ιδιότητες (ελαττώματα) στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά γεγονός που το υποβαθμίζουν ενώ η οξύτητα του δεν υπερβαίνει το 2,0% .

Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό παρθένων ελαιολάδων και δεν είναι βρώσιμο εντός χωρών Ε.Ε. Η οξύτητα του δεν υπερβαίνει το 0,3 %

Κλασσικό ελαιόλαδο

Είναι μια κατηγορία ελαίου το οποίο προέρχεται από τη μίξη εξευγενισμένου ελαιόλαδου με μικρό ποσοστό εξαιρετικού παρθένου ή παρθένου ώστε να καταστεί βρώσιμο. Είναι υποδεέστερο σε ποιότητα από το παρθένο ενώ μειονεκτεί τόσο στο αρωμα όσο και στη γεύση. Η οξύτητα του δεν υπερβαίνει το 1,0%.

Οφέλη Ελαιολάδου

«Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας» τόνιζε ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης. Η φράση αυτή αντανακλά την διατροφική αξία του ελαιόλαδου μέσα από τα οφέλη που προσφέρει για υγεία και ευεξία.

Ο φυσικός χυμός του έξτρα παρθένου ελαιολάδου έχει υψηλή θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωμέγα 6 και ωμέγα 3. Παράλληλα, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και Κ και περιέχει μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Αυξάνει τη καλή χοληστερίνη μειώνοντας τη κακή, προλαμβάνει εγκεφαλικά επεισόδια. Ενώ μειώνει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. 

 
 
Οφέλη ελαιολάδου για την καρδιά
tips ομορφιάς με ελαιόλαδο

Παράλληλα, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βοηθάει στην αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λειτουργεί ανασταλτικά στην εξέλιξη της νόσου  Aλτσχάιμερ και καταπολεμά την κατάθλιψη.  Έρευνες έχουν δείξει την ωφελιμότητα του ελαιολάδου στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού κατά την παιδική ηλικία. Ενισχύει την αντοχή στην αθλητική δραστηριότητα. Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενώ ενυδατώνει δέρμα και μαλλιά.